Hogyan növelte a CSOK a házépítési kedvet?

Értékeld a cikket

A Családok Otthonteremtési Kedvezménye – röviden CSOK, nagyban megnövelte az építkezési kedvet.

Már 2016-ban is érzékelhető volt az építkezések számának növekedése, 2017-ben azonban úgy tűnik, tényleg pörög az a bizonyos szekér. Az újonnan kiadott lakásépítési engedélyek száma ugyanis már több mint két és félszeresére nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest. Hiszen a CSOK-ot úgy tudjuk legügyesebben felhasználni, ha építkezünk. Így sokan kezdenek bele családosként is az építkezésbe, ezáltal pedig álmaikba illően nagy és korszerű, új építésű ingatlanhoz juthatnak.

A CSOK lehetőséget adhat a családoknak olyan ház építésére amilyet megálmodtak

 

A „10+10”-es CSOK-kal ráadásul a jelenleg még kisebb családok is nagyobb házat építenek. Ez azért is logikus lépés, mert a 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatás és a további, akár 10 millió forint összegig folyósítható, államilag támogatott – értsd: 3%-os kamatozású – hitel, csak akkor adható, ha a családban már most van legalább három gyermek, esetleg a megadott feltételeknek megfelelően vállalnak ennyi gyermeket a családok.

Sokan vesznek fel tehát CSOK-ot szívesen, ez pedig az építőipar fellendülését is magával hozta. Új megbízásokat és új munkalehetőségeket is teremtett. Az újonnan beépített területeken ráadásul új üzlethelyiségekre, infrastruktúrára is szükség van, így az üzlettulajdonosok számára is kedvező körülményeket biztosított, illetve gyakran ebben a szektorban is új munkahelyek létesültek.

A CSOK tehát nem csak a családok lakáskörülményeiben jelent óriási előrelépést, hanem, a bankok mellett az építőiparnak is egy hatalmas lehetőség a fellendülésre. Úgy tűnik tehát, hogy megvalósult az elképzelés, és az építőipar újra biztonságos megélhetést jelenthet.

 

Kép forrása: pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük