Mennyire nehéz vagy könnyű ma lakáshitelhez jutni?

A gazdasági válság óta összerezzenünk a lakáshitel szó hallatán. Pedig továbbra sem kell elvetnünk ezt a lehetőséget akkor, ha nincs más segítségünk a hőn áhított ingatlan megvásárlására.

A bankok ugyanis alaposan átgondolják, kinek adnak hitelt. A lakáshitelhez jutás egyik kritériuma az, hogy legyen elegendő, lehetőleg rendszeres és igazolt jövedelmünk: akinek van, jól jár. Nem csak alkalmazottak, esetleg nyugdíjasok vehetnek fel azonban lakáshitelt, a közhiedelemmel ellentétben. Bár egyes vállalkozóknak, illetve a külföldi jövedelemmel rendelkezőknek nehezebb a helyzetük e téren, bizonyos bankoknál szerencsével járhatnak. Kiegészítő jövedelemként egyes bankok beszámíthatják a GYED-et és a GYES-t is, de kisgyermekes anyaként egyedül sajnos nem sok esély van a lakáshitelhez jutásra.

Ma a bankok önerőt is kérnek.  Ennek összege nagyban függ az épület korától és állapotától is, hiszen a hitelfelvétel másik fontos kritériuma az, hogy az ingatlan elég értékes legyen a bank szemében. Egy omladozó házra szinte lehetetlen hitelt felvenni, de egy jó állapotú vályogházra is valószínűleg jóval kevesebb hitelt fogunk kapni, így a vételár nagyobb százalékát kell önerőből finanszíroznunk.

Kezest vagy adóstársat is általában szeretnek kérni a bankok. A gyakorlatban azonban a tulajdonostársnak egyben adóstársnak is kell lennie, így ez kevesebb gondot szokott okozni.

Alaposan érdemes tehát átgondolni, utánaszámolni, hogy a lakáshitel jelenti-e számunkra a legjobb megoldást. Ha pedig „igen” a válaszunk, akkor nem kell félni tőle, hiszen bizonyos esetekben, például albérletből, jó ugródeszka lehet egy boldogabb jövő felé.

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük