Beszélgessünk a zsindelyről!

A zsindely története egészen a római korig vezethető vissza. A zsindely kezdetben fából készült, 1-2 centiméter vastag hasított vagy fűrészelt fából lévő tetőfedő anyag volt, amelyből úgynevezett pikkelyes fedéssel készült tető a zsindelytető.

Az első időkben kövekkel rögzítették a zsindelyeket. A zsindelyeket szegekkel erősítik a tetőlécekhez úgy, hogy a fentebb lévő sorok alsó vége eltakarja az alattuk lévő sor tetejét. Ezáltal egymáshoz illeszkedve a zsindelylemezek vízzáró réteget képeznek.

A fából készült zsindely

Egy ideig visszaszorult a zsindelyezés, ugyanis tűzvédelmi szempontból eléggé aggályos volt a használata. Napjainkban fazsindelyt már csak hagyományőrző jelleggel raknak a tetőre. Természetesen a zsindelyes tető ma is népszerű, de már kitaláltak egy sokkal időtállóbb változatot, ami bitumenes lemezből készül.

A bitumenes tetőfedő zsindely az egyik leggyakrabban használt tetőfedő anyag. Hátránya, hogy a zsindelydarabok meglehetősen kicsik, ezért alájuk ritkított vagy folytonos deszkafedés szükséges. Így a tetőszerkezet előkészítése lehet, hogy drágább lesz, mint egy hagyományos palatetős házé.

A bitumenes zsindely előnye, hogy megvédi a házat az időjárás, az eső, a hó viszontagságaitól, jól alakítható, bármelyik formájú és dőlésszögű tetőre felrakható. Mivel változatos színekben és mintával gyártják, így hasonlíthat egy hagyományos tetőhöz, de akár egyedi megoldásokat is ki lehet belőle hozni. Nagyon gyorsan lehet vele dolgozni, tartós és divatos színekben kapható, ráadásul sokkal olcsóbb és könnyebb a hagyományos pala és cserép tetőfedő anyagoknál.

Képek forrása: pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük