Minimalizmussal a depresszió és a stressz ellen

Gondoltad volna, hogy az otthonod növelheti a stressz szintedet?
Otthonod hatással lehet a hangulatodra, sőt, még betegséget, stresszt is okozhat, amely még intenzívebb lehet, ha mindketten dolgoztok a pároddal, és amikor hazaértek, a pihenés helyett vár rátok a háztartás összes terhe és a rendetlenség.

Az építészeti kutatások szerint a fény, a tér, és a tér berendezésének hármas kombinációja a következő érzéseket válthatja ki:

  • a túlságosan szétszórt hatású és vegyes színezésű szoba aggodalmat válthat ki,
  • a túl sötét színű szoba depressziót és búskomorságot okozhat,
  • a túl világos szín átcsaphat túlzottan euforikus állapotba,
  • a túlságosan kicsi szoba nyomasztó érzést válthat ki bezárkózottsággal és sarokba szorítottsággal vegyítve.

Ugye számodra sem vonzó olyan térben élni, ahol nem találsz megnyugvást?
Ha megnézed a minimalista irányzatokat, a helyiségek tiszták, rendezettek és kellemesek. Ezért javasolják az építészek azt, hogy a stresszes életvitelt folytatók csökkentsék az őket körülvevő rendetlenséget és rendezetlenséget, például a használati és díszítő tárgyak számának minimálisra csökkentésével.
Néhány tanulmány szerint agyunk pozitívan bírálja el a szimmetrikusan elhelyezett tárgyakat, míg egy másik elmélet szerint az egyensúlyt nem szükséges azonos tárgyakkal kiváltani.

Tudtad, hogy a huzatok, bevonatok magukhoz vonzzák a port?
Nézz körül otthon! Rengeteg felesleges párna és takaró van az ágyakon? A padlót padlószőnyeg borítja? Érthető, ha ragaszkodsz a dekorációkhoz, hiszen az a cél, hogy az otthonod kényelmes és otthonos legyen. Sajnos, az előbbiekben felsorolt tárgyak csalogatják, hívják a port, és az otthonod a por birodalmává válhat, allergiát is kiváltva.

Az építészek figyelmeztetnek arra, hogy a túlzottan leegyszerűsített otthon kiállítási terem hatásúvá válhat, márpedig ez veszteség, üresség és szomorúság érzésének a kiváltója lehet. A belső terekhez hozzá kell tenned olyan kiegészítőket, amelyek rád jellemző tulajdonságokkal bírnak, és általuk válik a tér a saját otthonoddá, amelyhez kötődsz, ragaszkodsz, és ahol elégedett lehetsz. Legyen néhány olyan tárgyad, amit elhelyezhetsz az éjjeli szekrényen, például öreg családi fényképek és néhány kedvenc könyv.

Biztosan észrevetted már, hogy a minimalista épületek ablakai nagyok, a szobák többnyire semleges színűek, amelyek az otthont nyitottá, hívogatóvá és szellőssé teszik, nyugtató és boldogító környezetet alakítva ki. Tudtad, hogy ennek az a magyarázata, hogy az agyad a teret egységnek érzékeli, mert a szemed nem vándorol tárgyról tárgyra és színről színre?

Készen állsz egy nyugodtabb és boldogabb otthon kialakítására?
Szabadulj meg a felesleges tárgyaktól és számold fel a rendetlenséget. A számodra kedves emléktárgyakkal kiegészítve olyan otthonod lesz, amelybe örömmel térsz majd haza egy fárasztó munkanap után.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük