Amit a ház nem csak elöl visel

Értékeld a cikket

A homlok az emberi fej felső részén helyezkedik el, ezzel szemben a családi ház homlokzata a teljes falat jelenti. Elsősorban a ház főbejáratot is tartalmazó falára gondolhatsz, amikor homlokzatról beszélünk, bár az oldalsó és hátsó homlokzat is a ház része. Ám a főhomlokzattal mutatkozik be a teljes épület a látogatóknak. Persze nem csupán a falról van szó, hanem a falat tagoló elemekről, nyílászárókról, párkányokról, erkélyekről, sőt az árnyékolókról és a díszítő növényzetről is.

Ahány ház, annyi homlokzat – ferdíthetnénk el a közismert mondást. A családi ház homlokzata közvetíti számodra az ott élők stílusát, igényeit, egymáshoz és az őket körülvevő világhoz való viszonyukat. Lehet hívogató, befogadó, de üzenheti azt is, hogy csendes sziget kíván maradni, ahová a lakók bekuckózhatnak, elvonulva a külső forgatag elől.

A homlokzat szerepe a tartás és az elhatárolás, a megőrzés és a kívül hagyás. Fontos, hogy a családi ház homlokzatának kialakításánál a szép külső mellett a praktikusság szempontjai is érvényesüljenek. Nem mindegy például, hogy mekkora méretű, milyen műszaki paraméterekkel rendelkező nyílászárókat választasz. Nem szabad megfeledkezned a hőszigetelésről sem; a kellő vastagságban alkalmazott, megfelelő minőségű szigetelőanyagok hozzájárulnak a fenntartási költségek csökkentéséhez, az épület energiahatékony üzemeltetéséhez, és természetesen a komforthoz is.

A családi ház homlokzatának megtervezése igényli a férfiak műszaki és a nők esztétikai érzékét is; tipikusan olyan téma, amiről nemcsak a szakemberekkel, de a családtagokkal is érdemes pontosan egyeztetned.

 

Kép forrása: pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük