A gipszkartonozás folyamata

A gipszkartonból készült falak a hagyományos, téglából épített falhoz képest jelentősen olcsóbbak, a kivitelezési munkák tisztábbak és gyorsabbak, hiszen nincs szükség száradási és kötési időre, ezáltal nemcsak pénzt, hanem időt is jelentősen lehet spórolni. Ha a legkevesebb időráfordítással szeretnénk tereket elválasztani, plusz szobát kialakítani, esetleg épületgépészeti és elektromos vezetékeket, szerelvényeket eltakarni, vagy hő- és hangszigetelést beépíteni, mindegyik esetben jó szolgálatot tehet a gipszkartonozás.
A gipszkartonlapokon kívül a gipszkartonozási munkához szükség van néhány eszközre.

  1. A gipszkartonlapok felállításához mindenképpen készíteni kell egy vázat. Ez a váz készülhet fából vagy fémből. Fémszerkezet esetén vásárolhatóak előre gyártott profilok, melyeket lemezollóval lehet vágni.
  2. A vázszerkezet összeállítása során a falhoz, a mennyezethez, az aljzathoz a profilokon lévő lyukakon keresztül lehet lemezcsavarokkal rögzíteni a profilsíneket. Az érintkezési pontoknál célszerű tömítőanyagot használni.
  3. A gipszkartonlapokat mindenképpen méretre kell szabni. Ehhez szükség van vonalzóra, fűrészre vagy késre.
  4. A méretre vágást követően gipszkarton csavarokkal kell a lapokat rögzíteni. Ehhez csavarhúzóra vagy elektromos csavarbehajtóra lesz szükségünk. A rögzítés mindig középről kifelé végezzük, hogy a lapokban kialakuló feszülést kiküszöböljük.
  5. Ha az utolsó gipszkarton is a helyére került, akkor fel kell helyezni az élvédőket, el kell tüntetni a csavarfejeket és hézagokat. Ezt hézagkitöltő glettanyag felvitelével tudjuk megoldani, ennek felvitelére spaklira és glettvasra lesz szükségünk. Ezt követően felhelyezzük az élvédő síneket, majd újragletteljük a felületet.
  6. Száradást követően lecsiszoljuk a felületet.

A gipszkartonozást követően tetszés szerint festhetjük az elkészült falat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük