Medence építési és üzemeltetési árak

Napjainkban egy házi medence már nem jelent luxus kategóriát. Hiszen az erre szakosodott áruházláncokban már nagy választékban kaphatóak elbontható kerti medencék, melyek akár 30-40 ezer forintért is megvásárolhatóak, természetesen a mérettel együtt a medence árak is növekszenek. Persze ezekkel kapcsolatosan be kell kalkulálni, hogy nem lesznek örök életűek, de néhány szezont azért ki lehet velük húzni.  Ezek telepítése és fenntartása nem okoz túl nagy megterhelést a családi kasszának.

Medencék pár ezer forinttól…

Amennyiben tartósabb megoldást szeretnénk, akkor érdemes az épített medence kivitelezésén elgondolkozni. Ezeknél fontos szempont, hogy ha a tíz köbmétert meghaladja az űrtartalmuk, akkor építési engedély kell hozzá.
Az épített medencék kivitelezésére különböző építési technológiák léteznek, melyek költsége, elkészítési ideje nagyban eltér egymástól.
Például egy nyolcszor négy méteres fémfóliás medence két-három hét alatt készül el, nagyjából 1,5-2 millió forintból kivitelezhető. Ugyanez kicsit tartósabb változatban is elkészíthető, ha a burkolóanyag vastagabb fóliából készül: ennek kialakítása körülbelül egy hónapot vesz igénybe, 2,5-3 millió forintot kell legalább rákölteni. A legdrágább típus a monolit vasbeton medence, amelyet csempével vagy üvegmozaikkal burkolnak. Ezek elkészítésére legalább két hónapot kell szánni, a monolit medence árak pedig mindenképpen meghaladják a 3 millió forintot.

A több millió forintig

Akármilyen medencét választunk, mindenképpen szükségünk lesz tisztító és fertőtlenítő berendezésekre. Ezek ára is meglehetősen különböző, léteznek olcsóbb és drágább kategóriájú termékek.
Fontos még a karbantartás. Járulékos költség lehet még a medence takarása, ami nem kötelező, de a tisztántartást könnyebbé teszi.
A gépészettel és extrákkal a medence árak akár 10 millióba is kerülhetnek, de aki ügyes és a legolcsóbb alapanyagokat választja, akár 1 millióból is ki tudja hozni.
Jó azzal is tisztában lenni, hogy a medencénél nem elsősorban a vízszámla, hanem inkább az áramszámla fog megnövekedni, főleg a fűtött medencék esetében.

 

Képek forrása: pixabay.com

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük