Gipszkarton, a kedvenc

Modern, száguldó világunkban egyre több dolog egyszer használatos és mobilis, akár a gipszkarton. A munkavállalók vándorolnak, így munkaeszközeiknek is utánuk kell vándorolniuk. Miközben az alkalmazottak jönnek-mennek, az irodák is állandóak átrendeződnek, hisz az új tulajdonosoknak új iroda kell, új berendezéssel.

Ugyanez a helyzet a saját lakásunkban is. Amikor változásra vágyunk és valami újat szeretnénk, nem biztos, hogy mindig a bútorvásárlásban rejlik a megoldás, hiszen egy megfelelően elhelyezett térelválasztó fallal is “csodákat” lehet alkotni!

Mi mindenre jó a gipszkarton?

Gipszkartonnal szinte bárhol bármilyen helyiség újjá varázsolható, avagy elszeparálható. Akár fürdőszobát is leválaszthatunk a segítségével, hiszen létezik vízálló gipszkarton is, valamint hőálló- és tűzgátló darabok is, de álmennyezet építésére is alkalmas és esztétikus meleg burkolat is készíthető belőle.

A gipszkarton az Egyesült Államokban történő könnyűszerkezetes építkezés mintáját követi, azaz bárhol bármikor lehet belőle építeni, ugyanakkor bármikor könnyen elbontható. A különbség csak az, hogy a gipszkartont beltéri (belsőépítészeti) használatra gyártják és a bontást nem egy 200 km/órás hurrikán végzi, hanem emberek, akiket a “változás szele” csap meg.

A gipszkarton nem más, mint gipsz és karton egyben, ezért a téglával ellentétben nem teherbíró és nem is lépésálló, mint például a deszka, ezért a ház falait, vagy födémet nem szokták ebből építeni. Előszeretettel használják azonban úgynevezett száraz vakolásként, a hagyományos vakolás helyett, mert sokkal költségkímélőbb megoldás mind vakolatként, mind pedig burkolatként.

Képünk illusztráció, forrása: pixabay.com

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük