Lépcső

Lépegessünk!

A lépcsők egyenes vagy lágyan ívelő formájukkal ismétlődő ritmust és mintát hoznak létre, színesebbé és változatosabbá teszik a belső teret, vezetik a szemedet és irányítják lépteidet.

Aranyszabály a lépcső kialakításához

A lépcső-kisokos azt mondja, hogy a lépcső legyen 90-120 centiméter széles, a fellépő valamivel több, mint 30 centi szélességű, és a lépcsőfokok magassága 21 centiméternél kisebb. Az arányokat az átlagos, 63 centis lépéshosszhoz határozták meg a szakemberek.

A legkedveltebb lépcsők

Ahol idősebbek élnek, gyakoribbak az egyenes vonalú, egy- vagy kétkarú, pihenővel épített lépcsők, melyeken kényelmesen kapaszkodva minden generáció feljuthat a magasabb szintre. A kisebb lakásokban, sorházakban gyakran találkozunk helytakarékos csigalépcsővel, amelynek a középen levő tartóoszlopához erősítik a trapéz alakú fellépő lapokat. A fiatalok nagy kedvence a lebegőlépcső, amelyeket falra szerelt acélszerkezetű konzolok tartanak.

Trendi burkoló anyagok

A nagy tévedés, a padlószőnyeg burkolat már a múlté. Soha ne tegyél futószőnyeget, padlószőnyeget a lépcsőre! Amellett hogy balesetveszélyes, gyorsan kopik, és nehezen tisztítható. A trendi továbbra is a fából készült fellépő. Amennyiben melegebb tónusokat szeretnél a környezetedben, a bükkfa színe kedvedre lesz. A tölgy és a dió a sötétebb, komolyabb árnyalatokhoz illik. Ha különlegesre vágysz, a kínálatban egzotikus parketta mintákat, trópusi fa árnyalatokat is találhatsz. Sőt, fába égetett mintákkal is dizájnosabbá varázsolhatod a nappalidat, ha illik a berendezés stílusához.

Korlátok

Ha tetszik a minimalista stílus, nem lesz szükséged korlátra. De ha egy egész focicsapatnyi lurkó rohangál le és fel, jobb, ha félreteszed az esztétikát és előveszed a praktikát! Előzd meg a balesetet és dönts a korlát mellett! Választhatsz ugyanolyan anyagú és színű karfát, mint a fellépő, a korlát pedig lehet csavart mintás, vagy egyszerű acéllemez.

Ötletek

Tervezd meg a lépcső alatt levő tér kihasználtságát is. Amennyiben zárt tered van, akár egy kisebb fürdőszobát is beépíthetsz alá. Ha félig nyitott, konyhaelemeket helyezhetsz alá. De ha lebegőlépcsős falad van, legfeljebb polcokat vagy asztalkát helyezz oda a lehulló por miatt!

Amennyiben nincs a lépcsőfalon ablak, építs be a falba süllyesztett lépcsővilágítást, de kimondottan hangulatos a LED szalagos megvilágítás is.

Csináld magad!

Ma már nem csak lapra szerelt bútor kapható, elérhető az összeszerelhető lépcső is kitűnő szerelési útmutatóval. Ha ügyes kezű vagy, van megfelelő szerszámkészleted és segítséged, bátran vágj bele!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük