Okosotthonok – a jövő elkezdődött.

Értékeld a cikket

2018-at írunk. Az okostelefonok, okosórák és okosotthonok kora ez. Napjainkban már nem ritkaságszámba menő, hogy nem csak elektronikai kütyüink, de épületeink, házaink, otthonunk is smart (okos) előtagot kapnak. Mérnökeink és fejlesztőink karöltve dolgoznak azon, hogy hétköznapjainkat egyre élhetőbb környezetben tölthessük. De mit is jelent ez pontosan?

Egy mondatba tömörítve, okosotthonunk nem más (de persze ennél sokkal több), mint mozgásérzékelőkkel ellátott ajtónyitók és villanykapcsolók, automatizált garázskapuk, klíma és fűtésvezérlések, intelligens háztartási eszközök, automata árnyékolók, stb. egységbe rendezett, egységesen vezérelt halmaza. Mindezek célja és lényege az energiatakarékosság (gondoljunk csak az állandóan felkapcsolt állapotban felejtett világításra) és a komfort fokozása mellett ökológiai lábnyomunk optimalizálása is.

Szerencsés, hogy végfelhasználói körökben egyre fokozottabban jelenlévő szemléletmód a környezettudatos gondolkodás. Ennek köszönhető az okosotthonok fejlődése, és az újabbnál újabb ötletek és koncepciók megvalósítása is. Szintén érdemes megemlíteni, hogy nem csak magánszemélyek keresik az okosmegoldásokat. Mondhatjuk, hogy minél zöldebb, minél inkább környezetbarát egy cég, annál megnyerőbb parterei számára.

Egy ilyen rendszer tehát egyaránt hatékonyan alkalmazható ipari területen, turisztikai épületekben, irodaházakban és magáncélú lakóépületekben is.
Egyáltalán nem túlzó tehát kijelenteni, hogy az egyre kifinomultabb megoldások, az egyre szélesebb körű alkalmazási felület, és az, hogy a környezettudatosság, valamint a komfortfokozó megoldások versenye fej-fej mellett haladnak, biztos jövőt jelentenek a smartotthonoknak.

 

Kép forrása: pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük