Okosház alapok – új mánia vagy jó dolog?

Okosház, intelligens épület, smart home – egyre gyakrabban hallott kifejezések. Mit is jelentenek valójában? Az okos ház lényege egy olyan épületfelügyeleti rendszer, ami központilag és egységbe foglalva tudja irányítani a házban lévő összes gépészeti, villamos, és biztonsági berendezést. Energiafogyasztásunkat nem csak szabályozza, de naplózni is tudja, így bármikor áttekinthetjük az elmúlt időszak adatait, és változtathatunk szokásainkon. Az okosotthon számtalan előnyét néhány szóban így foglalhatjuk össze:

1., Energiahatékonyság

Villamos és gépészeti berendezéseinket csak akkor, addig, és olyan mértékben működteti, ahogy az szükséges.

2., Biztonság

Az okos otthon nem csupán a riasztót kapcsolja ki- és be, hanem a világítás helyét, fényerejét is képes változtatni, ha a mozgásérzékelő jelez, így elriasztja a betörőt. Megoltalmaz a víz- és tűzkároktól is, hiszen érzékeli a működő, bedugva felejtett villamos berendezéseket, és leállítja azokat.

3., Komfort

Rendkívüli kényelmet biztosít számunkra, hogy minden berendezést egy központi helyről, előre megtervezetten, ugyanakkor rugalmasan tudunk irányítani. Még akkor is, ha nem tartózkodunk otthon, hiszen az okosotthon okostelefonról, mobilapplikációval is működtethető.

4., Könnyű telepíthetőség

Mivel nem kell kábeleket használni, a rendszer új építésű háznál és felújításnál egyaránt alkalmazható, tetszés szerint bővíthető, sőt, költözésnél magunkkal is vihetjük.

Az okos ház rendkívül hatékonyan működik, ugyanakkor jó, ha odafigyelünk arra, hogy ne kösse le minden figyelmünket és energiánkat! Számtalan műszaki eszköz és berendezés van otthonainkban, fontos megtalálni a kellő egyensúlyt, hogy mi az közülük, amit tényleg érdemes „okosan” irányítani.

 

Kép forrása: pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük