Tetőfedés a 21. században

A huszonegyedik században már nem csak a cseréptető jelenti az egyetlen lehetőséget a tetőfedésre. Viszonylag újnak számító tetőfedési módszer és rendszer például a lemeztető vagy cserepeslemez a lakóházakon, korábban ugyanis leginkább csak nagyobb csarnokok, raktárak, esetleg irodahelyiségek tetőfedésének megoldásához számított divatosnak.

Tetőfedés is halad, változik a korral

 

Ezek a lemeztetők viszont ma már különböző kivitelben és gyártóktól – hiszen nyilván nem csak a „Lindab-tető” létezik, ahogyan a köznyelv tartja  egyre gyakrabban megjelennek a lakóházakon is, mivel takarékosabb megoldások. A mai kor igényeinek ugyanis még jobban is megfelelnek, mint a hagyományos cserép. Felhelyezésük gyors és egyszerű, viszonylag kevés porral és zajjal jár, ennek pedig bizonyára nem csak a mai kor rohanó emberei, hanem annak szomszédai is örülnek. Ma már nem tervezünk évszázadokra, csupán emberöltőkre vagy generációkra, ennyi ideig pedig általában a lemeztető is kibírja sérülés nélkül. Sokaknak számíthat még a design szempontja: a lemeztető ugyanis több színben kapható, így jobban illeszkedhet a homlokzathoz és nem unalmas.

Palatetők felújítására a zsindely megoldás lehet, nem kell teljesen új tetőt építeni ha a pala megreped, beázik

 

Bármiért is gondolkodunk tehát a tetőfedés megoldásában, valószínűleg nem csak a hagyományos pikkelyes tetőkkel, azaz a – kerámia vagy beton – cseréppel, a palatetővel, esetleg a zsindellyel érdemes számolnunk. Hiszen a táblás fedés, azaz a lemezes tetők, a hullámlemez és fémlemez fedések, a cserepeslemez vagy az egyéb hasonló lehetőségek is mindenképpen fontolóra veendők, a fentebb felsorolt előnyök mellett természetesen a kedvező áruk miatt is.

 

Képek forrása: pixabay.com

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük