Hangszigetelés otthon?

Az egyik legjobb érzés rohanó világunkban, az otthon nyugalma. Csodálatos, hogy vissza tudunk vonulni, a csend, a feltöltődés világába. Ez lenne az ideális, de mit tegyünk, ha olyan helyen lakunk, ahol szomszédok is élnek, és áthallatszanak tőlük a nem kívánatos zajok?

A youtube tele van zajszigetelési tippekkel, akár házilag is profik lehetünk a hangszigetelés terén. Azonban vannak olyan esetek, amikor az utólagos zajcsökkentés már mit sem ér. Képzeljük el, hogy edzőterem működik egy panel aljában, ahol egész nap dübörög a zene. Ilyen esetben nem csak a falak, de a fűtőcsövek is továbbítják a hangokat,a lakásokba, amit leszigetelni nehéz. A régebbi építésű panelekben, de még a modernebb téglából készült társasházakban is előfordul, hogy hiányos a hangszigetelés, ezért nagyon fontos egy új otthon vásárlásánál, hogy megérdeklődjük, hogyan is áll az ingatlan a szigetelések terén.

Utólagos hangszigetelés nehezen megoldható, sok munkával, nagy átalakítással jár

 

Milyen típusai vannak a hangszigetelésnek?

A hangszigetelés elnevezést már nem sűrűn használjuk, helyette inkább a  hanggátlás a szakszerű kifejezés. Ez az elnevezés sokkal jobb, hiszen valóban a hang terjedésének gátoltságára utal. Kétféle hanggátlást különböztetünk meg, a léghanggátlást és a lépéshanggátlást. Léghanggátlás esetén, a levegő útján terjedő hangot szigetelik, lépéshanggátlásnál a szilárd testekben, rezgés formájában terjedő hangot.

Szobából kifelé terjedő hangok elnyelésére, ez a szivacs is gyorsmegoldás lehet

 

Használhatunk hangelnyelő anyagokat is a helyiség falaira is, ezekről azt érdemes tudni, hogy csökkentik a tér zengését, és pluszban a térelválasztók hangelnyelési képességét is javítják.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük