Amit a házad homlokára írsz, az a homlokzat

A régi korok csodálatos épületei és azok homlokzatai igen beszédesek. A homlokzatok egész városrészek, városok arculatát, hangulatát alkotják meg. Gondoljunk csak a budapesti Andrássy úti villákra, vagy a Budavári Palota gyönyörű épületeire, de akár távolabbra is tekinthetünk. Micsoda varázslat a párizsi Champs-Élysées csodás homlokzataival, vagy milyen különlegesek a barcelonai Gaudi tervezte épületek, a Casa Batllo és a Casa Milá? És a bécsi Hundertwasser ház? És még hosszan sorolhatnánk hazai és külhoni példákat arra, hogy az építészek milyen vonzó épületeket és homlokzatokat alkottak és alkotnak napjainkban is.

Persze a fenti példák többnyire nagyvárosi villák, paloták és középületek, de a magánházak tervezésekor ugyanilyen fontos a házak külső megjelenése, ami az utcafrontra néző homlokzattal kezdődik. Akárcsak a régi időknek, úgy a mai kor építészetének is megvannak a jellegzetességei, melyek akarva-akaratlanul hatással vannak az emberekre. Minden épületnek a homlokzata az a része, amely megmutatkozik a külső szemlélők számára is. Sokféle szándék és közlési vágy jelenik meg a házak homlokzatain. Formák, színek és díszítések egyaránt azt jelzik, hogy tulajdonosuk számára mi a fontos, mi a szükséges és mi a szép.

A homlokzat tehát szinte a legfontosabb része a házaknak, tervezése körültekintést, figyelmet igényel. Itt kell elhelyezkednie a nyílászáróknak, hogy bejáratot és elegendő fényt nyújtsanak a lakóknak, és az épületnek ezt a részét kell vakolni, színezni, dekorálni a kor és a házigazda ízlésének megfelelően úgy, hogy a ház, a homlokzat illeszkedjen az utcafronthoz, sőt a városrészhez is, ahol a ház található.

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük