A miniház világszerte a legújabb őrület

Sokan emlékszünk még arra a reklámra, amiben a pelenka kartondobozát egy kisbaba háznak nevezi és még vitába is száll anyukájával az igazáért. A kilencvenes évek reklámja akkoriban nagyot szólt, a készítők valószínűleg mégsem tudták, hogy húsz évvel később a dobozház ötletén alapuló miniházak meg fognak jelenni az építészetben.

Honnan ered a miniház ötlete?

Kizsákmányoló világunkban egyre többen kényszerülnek vidékre. Ugyan vannak, akik önszántukból szakítanak a városi körülményekkel és önként vonulnak zártkert övezetbe, de a legtöbben fizetésképtelenségük végett költöznek ki a nagyvárosokból.

Ezeknek az embereknek a spórolás és a minimalizmus jegyében gyakran akár olyan kényelmi szolgáltatásokról is le kell mondaniuk, mint a közművekhez kötődő szolgáltatások. Ehelyett önfenntartó, természetközeli, ugyanakkor fenntartható életmódra kell váltaniuk, amihez a miniház tökéletes választás!

A miniházak titka

A “miniház” a szűk belső térrel rendelkező lakóautók és lakókonténerek mintájára épített, egyszerű lakás alapterületű házikó, amik újrahasznosított építőanyagból épülnek.

A szűk térben a sarkokat a legnagyobb helykihasználással tervezik meg, ami mindenféle átalakíthatósággal, tárolókkal, gyakran a falak eltolásával párosul – innen a kis házikók titka. Hiszen ha a környezetünk hozzánk idomul, mindegy, milyen szűk helyen élünk, hiszen a melegebb évszakban úgyis odakint tartózkodunk, a kertben.

A 100% helykihasználással felépített miniházakban minden szükséges szolgáltatás alternatívája kialakításra kerül, így a végeredmény egy energiatakarékos, mégis kényelmes ház. Vagy doboz?!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük