Konyha

Milyen konyhát szeretnél? Nyitott vagy az újdonságra?

Ha építkezel, életed egyik legkalandosabb időszakát éled át. Nyitott vagy a kihívásokra? A tervezőcégek számos típustervet kínálnak, amelyeket megvásárolhatsz minden módosítás nélkül is, de kedved szerint változtathatsz is rajtuk.

Napjaink egyik legkelendőbb háztípusa a nyitott alaprajzú. Hallottad már ezt a szakkifejezést?
A nyitott alaprajz kifejezést akkor használjuk, amikor az alapesetben külön lakóhelyiséghez tartozó funkciók ötvöződnek egyetlen, nagy, különböző elvárásnak megfelelő térben. Lefordítva, nem oly régen még a konyhában főztünk, a nappaliban pihentünk, a hálószobában aludtunk. Ma pedig itt az új, nyitott alaprajzú építési irányzat, amely az említett tevékenységeket egy térbe helyezi.

El tudnád képzelni, hogy a konyha legyen az otthonod szíve?
Nagyanyáink korában a konyhát igyekeztek minél távolabbra helyezni nagyon is praktikus okokból: ne érződjön a füst és a szag. A nyers élelmiszereket hidegen kellett tartani és ehhez a fűtött belső tér nem felelt meg.

Ma pedig nincs is konyha sziget nélkül! A technológia fejlődésével a konyhai berendezések is forradalmon estek át, esztétikussá, térbe illeszthetővé és emberi léptékűvé váltak. Új szerepében a konyha a társasági élet helyszínévé vált. Nyitott alaprajzú elhelyezése hozzásegíti a család tagjait ahhoz, hogy közös élménnyé váljon a főzés. Már nemcsak anyáé a konyha, a családtagok és vendégeik is részt vehetnek az előkészületekben a konyhasziget körül ücsörögve és beszélgetve.

A konyhát a középpontba helyezve az étkező is közelebb kerül, ami a tálalást sokkal praktikusabbá teszi. Minthogy eltűnnek a falak, a nyitott alaprajz a teret levegősebbnek és tágasabbnak mutatja.
Nem hallgathatjuk el azonban, hogy a nyitott alaprajznak is léteznek hátrányai.
Ha érzékeny vagy a szagokra, például a savanyú káposztáéra, nem fogod élvezni a helyzetet, mert miközben székelygulyást főz a társaság a nyitott alaprajzú konyhában, nem szeparálható a helyiség.

Talán a legnagyobb kihívást a rend tartása jelenti, főleg, ha egész focicsapatnyi gyereksereg lakja a házat és lépten-nyomon fakockákra taposol, mesekönyvekbe, színező ceruzákba vagy labdákba ütközöl.
Természetesen megoldás létezik, és ha még a tervezés során kéred, tolóajtóval leválasztható a tér.

Mire ügyelj, ha nem riasztott el a nyitott alaprajz?
Alapelv az egységesített stílus. Például a padlózatot ugyanabból az anyagból alakítod ki, a falakat pedig semleges színre fested. A bútorokat úgy helyezed el, hogy a tér körbejárható legyen. Hogy ne váljon unalmassá, kisebb eltérésekkel biztosíthatod a terek elválasztását. A különböző funkcionális terek díszítésével és a kiegészítőkkel tudod elérni azt, hogy érzésekben gazdag, vonzó, hívogató és kellemes legyen a nyitott alaprajzú közös tér.

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük