Hírek az építészek vegykonyhájából

Nem csak a természetnek van saját vegykonyhája. Az építészeti megoldások felfedezésének, a kutatások és kísérletek elvégzésének helyszíne, akár laboratóriumokban, akár nyílt színtéri kísérleti telepeken történik, az építészeti vegykonyha.

Nem minden kísérlet sikeres, de az eredményekből tanulva a fejlődés útjára lépünk. Amikor megindult a II. világháború utáni fejlődés és a munkalehetőségek a városokba csábították a fiatalokat, gyorsan kellett olyan lakótömböket építeni, ahol a családok megfelelő színvonalú elhelyezése biztosított volt.

Tudtad, hogy a lakótelepre szánt tömbházak típusterveinek elkészítése előtt kísérleteket folytattak a tervezők? Így épült meg végül is a 701 lakásos Óbudai Kísérleti Lakótelep. A hagyományos négy emeletes téglaházakat felváltották a házgyári lakások. Kutatások során bizonyosodtak meg arról, melyik zsalurendszert használják, készítsenek-e kész emeleteket, vagy csak panelfalakat. Komplett fürdőszoba vagy konyhablokkokat is legyártottak és ezzel gyorsították az építkezés ütemét. A vegykonyhából származó eredmények alapján típustervek születtek, melyeket az egész ország területére kiterjesztettek és gombamód nőttek ki a földből a számtalan családot elnyelő lakótömbök.

Amíg nálunk a kísérlet eredménye megalapozta a fejlesztést, más országokban a kísérlet kudarcba fulladt. Hallottad, hogy a Missouri állambeli St. Louisban épült, 33 darab, 11 emeletes épületből álló lakótelep a nem megfelelő minőségű anyagok miatt alig húsz év alatt lebontásra lett ítélve?

Az egyedi tervek alapján megvalósult épületek sem születnek mindig a szerencse csillaga alatt. Emlékszel, mennyit cikkeztek arról, hogy a híres londoni Walkie–Talkie toronyépület nem csak a városképbe nem illeszthető, de széllökéseket is gerjeszt az utcákon?

Az építészeti vegykonyha a legújabb időkben a környezet megóvása felé fordult, és megindultak a zöldépítészettel foglakozó kísérletek. Folyamatosan születnek a jobbnál-jobb megoldások: a környezetbarát építőanyagok, növényekkel beültetett, zajszűrő belső falak, a csapadékvizet felhasználó mosogató- vagy mosógépek, a napelemes önellátó és energia hatékonyságot növelő házak, és sorolhatnánk tovább.

Számos olyan megoldás és eszköz születik az építészeti vegykonyhában, amellyel te is csökkentheted ökológiai lábnyomodat és hozzájárulhatsz ahhoz, hogy megőrizzük bolygónkat az unokáink számára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük