Családi ház homlokzatok: az egyediség egyik formája

A lakóházak dekorációja szempontjából a főhomlokzat volt a domináns díszítettséggel rendelkező homlokzat. A főhomlokzat kinézetét nagyban befolyásolja a tető jellege. A régi korokban a kontyos és nyeregtetős változat volt ismert. Az utóbbi esetében volt jelentősége a díszítőelemeknek. Ez akkor vált jelentőssé, mikor a ház homlokzatát függőleges falazattal lezárták, csak a felső részen hagytak rést az eltávozó füstnek. Aztán mikor a kémények kezdtek elterjedni, akkor ezek a füstlyukak részleges, majd teljes elzárásra kerültek.

Kezdetben vesszőből font, sárral tapasztással zárták le, ekkor még nem díszítették. Amikor már fát, vályogot vagy követ használtak, már díszítőelemeket is beépítettek. Általában a ház tulajdonosának anyagi és társadalmi státuszát hangsúlyozta a családi ház homlokzatok díszítése. A magasabb rang, például a nemesi cím is megjelent a homlokzatok díszítettségében.

A családi ház homlokzatok díszítése napjainkban már komplex épületdíszítés. Nemcsak homlokzatot, hanem az ablakok, ajtók, oszlopok, párkányok, de még a házszám, utcanévtábla is homogén egységbe hozható egymással.

Díszítőelemként előre gyártott natúr vagy kérgesített felületű homlokzati stukkókat, díszléceket, timpanonokat, sordísz elemeket használnak dekorációs célra. Ezek az extrudált polisztirolból készült dekorációs elemek könnyen kezelhetőek, ráadásul nemcsak dekoratív külsőt kölcsönöznek a családi ház homlokzatoknak, hanem egyben hőszigetelő hatásuknak köszönhetően meggátolja a hőhidak kialakulását és a penész képződését.

 

Kép forrása: pixabay.com

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük