Családi ház bővítés: kicsi a ház, hogyan lehet nagyobbá tenni?

Sokféle oka lehet annak, ha valakinek megfordul a fejében a családi ház bővítésének gondolata. Esetleg megsokasodik a család, vagy több generáció szeretne összeköltözni, vagy esetleg egy otthoni vállalkozás indítása a cél. Az alapprobléma mindig az, hogy a meglévő otthonban, az ott élők számára kevés a hely. Ilyenkor megoldás lehet a családi ház kibővítése.

Minden teleknek van egy beépítési százaléka, magyarul az a terület, amennyit elfoglalhat a lakóépület a telekből. Ennek érdemes a bővítés megkezdése előtt utánajárni, hiszen ez fontos momentum a megvalósulást illetően. Az adott Helyi Építési Szabályzatban találjuk meg a telkünkre vonatkozó számadatokat. Általában a lakóövezetben lévő, családi házas, belterületi telkeknek a 25-60 százaléka beépíthető.

A jó hír az, hogy lakóház építésével ellentétben, a családi ház bővítés esetében nem kell külön engedélyeztetni építési terveket. Egy 2016-ban hozott törvény alapján, mely 2017. január 1-től lépett életbe, a lakóházbővítés már csak bejelentés köteles, amennyiben nem haladja meg a családi ház a 300 négyzetméter összes hasznos alapterületet, bővítéssel együtt.

Sok mindent szeret az ember maga megbarkácsolni, de nem biztos, hogy mindent magunknak érdemes elvégezni. Ha biztosak akarunk lenni abban, hogy az elképzelt bővítés a valóságban is úgy néz majd ki, mint a fejünkben, forduljunk építési szakemberhez, mert abban is tanácsot tud adni, hogy az elképzeléseink kivitelezhetőek-e.

Egy családi ház bővítés lehet, hogy nem akkora munka, mint egy új ház felépítése, de sok bosszúságtól tudjuk magunkat ilyenkor megkímélni, ha szakemberre bízzuk ebben az esetben is a munkálatokat.

A legfőbb érv a házbővítés mellett

Ha mindenképp nagyobb házra van szükségünk, de nem akarunk elköltözni, sem az utcából, sem a környékről, akkor egyenes út vezet a házbővítésig. Sokan inkább eladják a kinőtt házat, és keresnek maguknak egy nagyobbat, máshol, de mivel a megvásárolt használt ingatlanokhoz is igazából mindig hozzá kell nyúlni, ezért van, aki ezt az egész “eladom-veszek másikat-átalakítom” hercehurcát úgy spórolja meg magának – az adó és illetékvonzatról nem beszélve -, hogy inkább bővít.

Ugyanez igaz arra, ha a tulajdonos megpróbálja ugyan eladni a kinőtt ingatlant, és szeretne venni másikat, de valahogy nem érkezik meg az új vevő. Ilyenkor nincs más választás, mint bővíteni.

Az óvoda-iskola közelsége, a gyerekek megszokott rutinjai, a munkahelyi ingázás már kialakult komfortja is erős érvek a bővítés mellett, a költözés ellenében.

Miket kell figyelembe venni a házbővítés melletti döntéskor?

  • Mire van szükség igazából? Plusz néhány helyiségre, vagy ezzel együtt már teljes tetőcserére, modernizálásra is? Minél alaposabban tervezel, annál könnyebb lesz elérni a célt.
  • Mennyi pénzünk van erre az egész műveletre? Érdemes megszorozni a kalkulációt még legalább kettővel, mert a vége biztos nem annyi lesz, mint amit kiszámolsz kockás papíron.
  • Miből finanszírozod? Ha hitel és CSOK is benne lesz a pakliban, akkor jó előre intézkedni kell a forrásokról, és ehhez bizony még terveket és szakemberek által jóváhagyott költségtervezetet is kérhet a bank.
  • Mennyi időnk van a munkálatokra? Manapság a szakembereknél várólisták vannak, tehát ha szeretnéd letudni két-három hónap alatt az egész dolgot, az még nem biztos, hogy úgy is lesz, és itt nem az anyagiak dominálnak. Sok pénzzel is lehet sok időt veszíteni. Ne szabj túl szoros határidőket, mert biztos, hogy lesznek csúszások.
  • Fel vagy készülve arra, hogy extrém kihívások jönnek közbe? Számtalanszor előfordult már, hogy itt-ott a falat, tetőt, alapot megbontva csúfságok kerültek elő, amik fundamentális hibákra mutattak rá, amiket botorság lenne nem orvosolni ott és azonnal. Ilyenkor plusz pénz, idő és stressz jelenik meg a folyamatban, ezekre legalább lelkileg érdemes előre felkészülni. (Nyugalom, lesznek ilyenek.)
  • Mit tudsz megoldani magad, vagy egy jó ismerős, esetleg barátok által? Nem kell mindenhez mestervizsga, elég lehet pár szorgos kéz is, miközben a bográcsban megfő az ebéd is.
  • Milyen gépekre, eszközökre, szerszámokra lesz szükséged? Ezekből mi áll rendelkezésre, mit lehet esetleg kölcsönkérni ismerősöktől és minek a beszerzését nem lehet megúszni?

 

Kép forrása: pixabay.com

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük