Újat építsünk vagy használtat újítsunk fel inkább?

Mindenkinek át kell gondolnia, hogy a használt ház, vagy az új építésű ház vásárlása mellett dönt. Segítünk néhány szemponttal. Lássuk:

Új építésű házak:

– Nem kell felújítani. Szép állapotú házban élhetünk, ameddig szeretnénk. Közben nem kell a munkálatokkal járó költségektől és a tortúrától tartanunk. Nincs más dolgunk többé, mint élvezni a modern, új építésű ház adta luxust és kényelmet: a fejlett technológiát, a biztonságos vezetékhálózatot, és a nyugalmat, ami ezzel jár.

– Mi vagyunk az első lakók. Előttünk még senki nem használta a WC-t, de még a konyha eldugottabb sarkaiban sem kell az évek során összegyűlt ételmaradékoktól tartanunk.

– Nincsenek kellemetlen meglepetések. A tapéta alatt nincsen repedés például. Nem is kell semmit eltitkolni, hiszen az új építésű házak időtállóak, és kiváló minőségűek, mi több, legtöbbször garanciásak is.

Használt ház esetében alaposan mérjük fel az állapotát, igényeinket képzeljük bele a nekünk új házba, a felújítás és az átalakítás költségével megkapjuk a teljes árat

 

Használt házak:

– Olcsóbbak. Sajnos, lényegesen. Itt pedig sokaknak minden eldől vajon?

– Nem muszáj mindent azonnal újonnan megvenni. Ha nem marad pénzünk például a kerítés felújítására, akkor sem marad bekerítetlenül a ház, hiszen addig a régi is megteszi.

– Kevesebb “macera”. Alig van – akár hivatalos – elintéznivalónk. Egy új építésű ház esetén sokkal több engedélyre, papírra lesz szükségünk. Igaz, hogy szerencsés esetben ezekből többet át is vállalhat a kivitelezőnk.

Sajnos, a leggyakoribb érv tehát a használt házak mellett az alacsony vételár, hiszen az átlagos magyar családok, különös tekintettel a fiatalokra, gyakran szűk keretből kénytelenek gazdálkodni. Érdemes azonban a vételárhoz a felújítás költségeit is hozzászámolni, hogy így is megéri-e nekünk, és ennek függvényében meghozni a lehető legjobb döntést.

 

Képek forrása: pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük