Mesterek birodalma: a kőműves

A kőműves az ősi szakmák közé tartozik, régen a kövek megmunkálásával foglalkoztak ennek a tevékenységnek a művelői. Napjainkban a kőműves olyan szakember, aki az épületek falszerkezeteit, a fő- és válaszfalakat, a beton- és vasbetonszerkezeteket építi. A feladatai közé tartozik a kémények, a szellőzők és a csatornák építése is. Az építési munkákon túl vakolást és felületkezelést is végez.

Ha új házat szeretnénk, vagy csak átalakítani a meglévőt, kőműves fogja megvalósítani álmunkat

 

A házépítés során az első feladat a kőművesre hárul, hiszen a kőműves végzi az alapozással kapcsolatos munkálatokat a vasalástól a betonozásig. A falak építése is rá hárul, akár téglából, akár kőből, vagy betonból készül. A kőműves szokta előkészíteni a nyílászárók és a csövek helyét is. Amennyiben boltívre, boltozatra vagy betonlépcsőre van szükségünk, akkor is a kőműveshez kell fordulnunk. Sőt az épületek külső szigetelését is kőműves segítségével tudjuk megoldani.

 

Napjainkban, a CSOK miatt megnövekedett építési kedv hatására egyre keresettebbek a kőműves szakemberek. Sajnos nemcsak az építési kedv, hanem a szakemberek elvándorlása is okozza, hogy egyre nehezebb jó kőművest találni. A keresett, jó hírnévvel rendelkező kőművesek több hónapra, akár félévre is be vannak előre táblázva. Ha jó szakemberrel akarunk dolgoztatni, akkor vagy kivárjuk a sorunkat, vagy pedig kompromisszumot kötünk és felvállaltatjuk a munkát egy kevésbé népszerű szakival. Aztán reménykedhetünk, hogy vak tyúk is talál szemet alapon, a mi kőműves munkáinkat jól fogja elvégezni az illető, vagy pedig kiváló szakember, csak még nem sikerült befutnia.

 

Képek forrása: pixabay.com

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük