Könnyűszerkezetes ház árak – olcsóbb vagy drágább a hagyományosnál?

A magyar emberek többségére jellemző, hogy nem szeret szakítani a hagyományokkal és ragaszkodik a jól bevált szokásokhoz. Így van ez a házépítés terén is. Már a szüleink is téglaházakban éltek, ne legyen ez másként a mi esetünkben sem. Bár rebesgetik, hogy a könnyűszerkezetes házak olcsóbbak, de vajon ugyanolyan jók-e, mint a téglaház? A nevében is benne van, hogy könnyű, jön egy erősebb szél és biztos összeomlik, a földrengésről nem is beszélve. Ilyen és hasonló gondolatok jelennek meg honfitársaink fejében a téma hallatán.

Könnyűszerkezetes épületnél különösen kell figyelni a faanyagok lekezelésére, kártevők és tűz ellen
De mi az igazság?

Maga az a kijelentés, hogy a könnyűszerkezetes házak olcsóbbak a hagyományosnál, így nem teljesen igaz. Amit igazából vizsgálnunk kell, az a tető és a falszerkezet. Hiszen a gépészet, a burkolatok és a nyílászárók ugyanannyiba kerülnek. Az árkülönbség abban nyilvánul meg, hogy míg a hagyományos anyagok olcsóbbak, de hosszabb ideig tart őket beépíteni, úgy a könnyűszerkezetes ház anyaga kicsit drágább, viszont feleannyi ideig tart, míg ház lesz belőle. Tehát fele annyi munkaidő, kevesebb munkadíj.

A másik nagyon fontos szempont a környezetvédelem, hiszen hagyományos építkezés során rengeteg sitt és egyéb hulladék keletkezik, nem beszélve a fel nem használt anyagmennyiségekről. A könnyűszerkezetes megoldásnál jóval kevesebb a hulladék és a kárba veszett anyag, építési törmelék pedig egyáltalán nincs is.

Arról nem is beszélve, hogy ez utóbbi szerkezet nem tartalmaz allergén anyagokat, és előállítása is kevesebb energiát igényel.

Természetesen mindenki maga dönti el, hogy az építkezés során milyen szempontokat vesz figyelembe, de érdemes alaposan körüljárni a témakört.

 

Kép forrása: pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük